• Szállás itthon? Csípje meg a legjobbat a legolcsóbban!
  • Apartman, hotel, vendégház, panzió, üdülőház, fogadó, motel, villa, faház, diákszálló

Top 10 lenyűgöző helyszín Magyarországon

Top 10 lenyűgöző helyszín Magyarországon

Külföld vagy belföld? – Örök dilemma a kirándulások, utazások tervezésénél. Mielőtt azonban az országhatáron kívül nézelődnénk, érdemes átgondolni, melyek azok a hazai helyszínek, látnivalók, ami másokat külföldről hazánkba vonz. Cikkünkben összegyűjtöttük a 10 legvonzóbb magyarországi turistamágnest – szubjektív összeállításunk következik.

 

1. Budapest – Fővárosi pompa

Budapest, Szallas Itthon toplista

Listánk méltán kezdődik Európa legszebb városainak egyikével, Budapesttel. Sok turista képtelen levenni a szemét az itt sorjázó épületek változatos, megmunkált, patinás homlokzatairól. Nem beszélve az olyan építészeti remekekről, mint amilyen a Halászbástya, a Mátyás-templom, vagy az Országház. De a Budavári Palota, a Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Széchenyi Fürdő, a Vajdahunyad vára, a Lánchíd, a Szent István Bazilika, a Dohány Utcai Zsinagóga sem maradhatnak ki a sorból, ami ezeken kívül is még hosszan folytatható.

 

2. Dunakanyar – Egy kis hazai mediterrán

Duanakanyar, Szallas Itthon toplista

Budapest után érdemes kicsit északabbra látogatni, ahol a Dunakanyar legszebb településeit csodálhatjuk meg Szentendrétől Esztergomig.  Építészetében és kialakításában abszolút mediterrán hangulatú Szentendre magán őrzi a szerb és dalmát bevándorlás nyomait. A festők városaként is emlegetett település önmagában is élmény, de számtalan programot és kiállítást is tartogat az látogatóknak. A szentendrei Skanzenbe is érdemes ellátogatni, ahol többek között a különböző tájegységek élettereit járhatjuk be. A Dunán hajózva, busszal vagy autóval innen ellátogathatunk Visegrádra is, ami elsősorban Fellegvárával vonzza magához a turistákat. Visegrád után Esztergom következik az útvonalunkon, ahol a Bazilika kínál sétaprogramot és panorámát.

 

3. Dobogókő – Prédikálószék – Vadálló-kövek – Rám-szakadék

Dobogókő, Szallas Itthon toplista

Ez a négy helyszín látványos körtúrára ad lehetőséget. Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. Nyáron a túrázók, télen a síelők hazai paradicsoma, ahol az Országos Kéktúra útvonal is áthalad. Az Eötvös Loránd báróról elnevezett menedékház faépülete ma turistamúzeumként üzemel, kőépülete napjainkban is turistaház. Itt található Makovecz Imre első, nemzetközi hírnevet hozó épülete is, a Zsindelyes Vendégház. Dobogókőről a Prédikálószék kilátóhoz érkezve érdemes időt szánni a Dunakanyarra néző panorámára. Ezután következhetnek a sziklatornyos Vadálló-kövek, majd a vadregényes Rám-szakadék.

 

4. Balaton – „A magyar tenger”

Balaton, Szallas Itthon toplista

Magyarország legnagyobb tavát szebbnél-szebb fürdőhelyek veszik körül. Balatonfüred a környék történelmi fürdővárosa. A fiatalabbak kedvelt úti célja a „magyar tenger” bulivárosaként elhíresült Siófok, a borkedvelők Badacsonyban érzik otthon magukat. A látnivalókért érdemes Keszthelyre és Tihanyba is ellátogatni.

 

5. A Dunántúl gyöngyszemei – Pécs, Sopron, Győr

Pécs, Sopron, Győr, Szallas Itthon toplista

Magyarország első egyetemét Pécsett alapították 1367-ben. A város 1998-ban elnyerte a UNESCO Városok a békéért-díjat. A békésen együtt élő különböző etnikai csoportoknak otthont adó Pécs, igazi multikulturális város. Középkori épületek, a finom borok, az elképesztő múzeum, a Széchenyi tér, a zsinagóga, a Pécsi székesegyház, Gázi Kászim pasa dzsámija mind ok arra, hogy ellátogassunk ide. A „leghűségesebb város” címét viselő Sopron hazánk fő bortermesztő régiója, mely mind a fehér, mind vörös borairól híres. A Hűség-kapu, a Tűztorony, a közeli Alpok szintén vonzóvá teszik a várost. Győr is azon városok egyike, amit nem szabad kihagyni a bakancslistánkról. A Loyolai Ignác bencés katedrális, a káptalandombi óvárosi rész, a sok szobor visszarepítik a látogatókat az időben. A Duna, a Rába és a Répce folyók találkozása szintén romantikus helyszíne a városnak.

 

6. Észak-Magyarország gyöngyszemei – Eger, Hollókő, Lillafüred

Eger, Hollókő, Lillafüred

Egert Szent István király alapította a 10. században. A barokk épületeiről híres város a Szépasszony-völggyel, a bazilikával, minarettel, a Líceummal, több napos felfedeznivalót kínál az ide látogatóknak. Hollókő, a világszerte ismert magyar palóc falu, ami minden szegletében őrzi a múltat, a népi hagyományokat. Lillafüred a Bükk-vidék egyik legjelentősebb turisztikai települése, ahol a csodálni való neoreneszánsz Palotaszálló mellett, Függőkert, erdei vasút, vízesés nyűgözi le az utazókat.

 

7. Aggteleki Nemzeti Park – Világrekorder barlangok

Aggetelek, Szallas Itthon toplista

Az Aggteleki Nemzeti Park az itt található karszt-tevékenység miatt 1995-ben a Világörökség részévé vált. Területén összesen 273 barlang található, amiből 23 fokozottan védett. Két világrekorder barlanggal is dicsekedhet: a 25 kilométeres kiterjedésű Baradla–Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangjának, az 503 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő Szilicei-jégbarlang pedig a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangjának számít.

 

8. Boldogkő vára – Egyik legszebb várunk

Boldogkő vára, Aggteleki Nemzeti Park – Világrekorder barlangok

Boldogkő várát a tatárjárás után emelték, az Árpád-házi IV. Béla király ösztönzésére. Csodálatos látványt nyújt a Zempléni táj egyik magányos hegyén álló robosztus építmény, mely az Országos Kéktúra egyik állomása is.

 

9. Debrecen – „A kálvinista Róma”

Debrecen, Aggteleki Nemzeti Park – Világrekorder barlangok

Hazánk 3. legnagyobb területű, és 2. legnépesebb városa a Kelet-Magyarországon található Debrecen. A cívisvárosként és kálvinista Rómaként is becézett városban számtalan múzeum, egyházi épület és program gondoskodik az élményszerzésről.

 

10. Hortobágy – A pásztorkultúra lenyomatai

Hortobágy, Szállás Itthon toplista

A különleges pásztorkultúra emlékeit őrzi a Hortobágyi Nemzeti Park, ami a Világörökség részét képezi. Hazánk leghosszabb közúti kőhídja, a Kilenclyukú híd is itt található, ami egyben Hortobágy település emblémája is lett a különböző képeslapokon. A látogatók kiállítások keretében betekintést nyerhetnek a pásztoréletbe, de a vízi színpadon különböző koncertek, programok, az augusztus 20-án megrendezésre kerülő Hídivásár is gondoskodik a szórakozásról. A Hortobágyi Nagycsárda autentikus fogásokkal kedvez az éhes gyomornak.

 

A blogbejegyzésünkben felhasznált képek forrásai a pixabay.com és a hu.wikipedia.org. – köszönjük!

Tags: