• Szállás itthon? Csípje meg a legjobbat a legolcsóbban!
  • Apartman, hotel, vendégház, panzió, üdülőház, fogadó, motel, villa, faház, diákszálló

Nagyon komoly strandfejlesztések jönnek

Nagyon komoly strandfejlesztések jönnek

Valójában már 2018-ban is sok strand szépült meg, leginkább a Balaton környékén, de 2030-ra az összes magyarországi szabadvízi strand megújul.

 

 2018-ban indult meg a strandfejlesztési program, melynek eredményét a legnépszerűbb úti cél közelébe érkezők is megtapasztalhatták nyáron: a Balatonnál 38 település 55 strandja újult meg.

A második ütemben a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok fejlesztése indul meg idén, így megújulhatnak Komárom, Esztergom, Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre Duna-parti strandjai, a Tisza-tónál pedig Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna és Tiszafüred tóparti strandjai, s persze folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is.

A strandfejlesztéseknek köszönhetően nem csak az kap új köntöst, ami eddig volt, de új strandolási lehetőségekkel is találkozhatunk majd. Megújulnak a partszakaszok, a zöldfelületek, a vízparti lépcsők és burkolatok, az öltözők és vizesblokkok, minden olyan minőségben, ami a XXI. századi fürdőhelyektől elvárható és ami a kiemelt turisztikai térségekhez méltó kiépítettséget biztosít, ezáltal is növelve turisztikai vonzerejüket. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja egyébként, hogy a családbarát szolgáltatások bővítése is, például biztonságos, árnyékolt játszótéri eszközök kialakítása, vagy gyermekek magasságának megfelelő kapaszkodókorlát biztosítása a vízbejutásnál, illetve családbarát vizesblokkok és baba-mama szoba kiépítése. Nagy hangsúlyt kap a vízbiztonságot növelő, vízimentést segítő eszközök beszerzésének támogatása, és a vízi attrakciók, sportolási lehetőségek bővítése - mint sportpályák létrehozása, kenuzást, kajakozást és vízi labdasportokat támogató feltételek megteremtése. A program célja továbbá, hogy a strandok a főszezonon kívüli élménykínálatukat is gazdagíthassák, teret adjanak tavaszi-őszi-téli rendezvények lebonyolítására, és hangsúlyt kap az egészségturisztikai és a szezonhosszabbítást elősegítő szolgáltatások (pl. szauna, korcsolyapálya) kialakítása is. Belföldi utazóként mit is tehetnénk még mindehhez hozzá, mindezek remek kezedményezések.

 

Egy kis segítség alább a strandkereséshez. Az alábbi térképen számos magyarországi strand, fürdő és uszoda megtalálható, sajnos nem az összes, de egyre bővül.

 

forrás: MTÜ