• Szállás itthon? Csípje meg a legjobbat a legolcsóbban!
  • Apartman, hotel, vendégház, panzió, üdülőház, fogadó, motel, villa, faház, diákszálló

Egy friss kutatás szerint lopós a magyar az itthoni szálláshelyeken

Egy friss kutatás szerint lopós a magyar az itthoni szálláshelyeken

Háromból két magyar szállásadónak akad már dolga tolvajjal a szálláshelyen, derült ki partnerünk, a Szallas.hu friss, 2019-es felméréséből. Lengyel barátaink állítólag még ennél is bátrabbak, itt 10-ből 9 vendéglátónál fordult elő kellemetlen eset. A vendégek amúgy mindent visznek, ami mozdítható: a törölközők, ágyneműk és tévék a legkelendőbbek, de az elemek, izzók és távirányítók is fogyó eszközök. Persze néha azt is, ami a mozgathatóság határát súrolja, így termosztatikus radiátorfejet is tulajdonítottak már el.

 

Gyakori a lopás a vendégek körében: háromból két magyar szállásadónál járt már szállodai tolvaj. Ez lényegében azt jelenti, hogy a SzallasItthon.hu által kínált közel 11 ezer szállásból eddig nagyjából 7300-nál járt már legalább egyszer enyveskezű vendég. Honfitársaink körében a törölközők (66%), az evőeszközök (55%) és az ágyneműk (27%) fogynak legnagyobb arányban, de elektromos berendezéseket (21%), tisztálkodási szereket (21%) is előszeretettel visz a magyar. Ugyan kisebb értékű lopások jellemzőek, de komolyabb anyagi kárra is van azonban példa: sok szállásadónál a tévé és a kisebb elektromos berendezések, mint a vasaló vagy a vízforraló is fogyó eszköz. Olykor többszázezres veszteség is érheti a szállásadókat: akadt, akitől a bérelhető síléceket vitték el, és hómarót is lovasítottak már meg. A meghökkentő lopási esetek listájára egy teknősbéka, egy aranyhal, egy a minibárból kiemelt hűtőrács és egy tűzoltó készülék kerültek fel.

 

Nem keresik a tolvajt

A szállásadók fele nem foglalkozik az enyveskezű vendégekkel, számolnak ezzel a plusz költséggel. Persze ez a helyzet súlyosságától és a kár mértékétől is függ. Ha jelentősebb dologról van szó és bizonyítható az eset, feljelentésre is sor kerülhet. Jóval kevesebb azoknak a száma, akik személyesen járnak el az ügyben és felkeresik az illetőt. Ilyen esetben egyébként a vendégek kétharmada tagad és a feltételezést is kikéri magának. Csak minden ötödik tetten ért juttatja vissza az eltulajdonított dolgot, ötből ketten pedig kifizetik a kárt.

Tags: