• Szállás itthon? Csípje meg a legjobbat a legolcsóbban!
  • Apartman, hotel, vendégház, panzió, üdülőház, fogadó, motel, villa, faház, diákszálló

Balaton TOP 10 / Top 10 kihagyhatatlan balatoni helyszín

Balaton TOP 10 / Top 10 kihagyhatatlan balatoni helyszín

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő…” a belföldi nyaralás elképzelhetetlen a Balaton és környéke nélkül. Szereted a változatosságot a vakáció idején is? Bejegyzésünk segít abban, hogy más-más szeletét fedezhesd fel a „magyar tengernek”. Balaton TOP 10 összeállításunk révén nem maradnak ki a legjobb tó körüli helyek és látnivalók sem a bakancslistádból.

 

1. Balatonfüred – Tagore sétány

Balatonfüred - Szállás Itthon

Szinte valamennyi Balaton környéki településnek van sétánya, vagy sétáló utcája, de egyik sem fogható a balatonfüredi Tagore sétányhoz, amit egy híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról neveztek el. A Nobel-díjas lírikus 1926-ban a füredi szanatóriumnak köszönhette gyógyulását, és hálából egy hársfát ültetett. A közel egy kilométer hosszan elnyúló partmenti sétányon azóta más költők és hírességek is követték Tagore példáját. Ennek örömére napjainkban dús lombkoronájú árnyas fasor alatt sétálhatunk. A névadó költő szobra mellett Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi és a sétány régi névadója Deák Ferenc szobrai díszítik a sétányt. A szóbeszéd szerint, az, aki a Halász és Révész szobrok csizmáját megsimogatja, vissza fog térni Balatonfüredre. Érdemes innen indítani a sétát.

 

2. Tihany – A magyar Provance

Tihany - Szállás Itthon

Tihany több szempontból is kihagyhatatlan részét képezi a balatoni toplistának. Csodálatos fekvésének köszönhetően, igazi ékszerdoboz-település a „magyar tenger” partján. Nyaranta a víz mellett hullámzó, illatozó levendulamezők látványában merülhetünk el, de olyan kihagyhatatlan látványosságokban is részünk lehet, mint amit a tó fölött magasodó Bencés Apátság nyújt, illetve a kilátás innen. Ha szerencsénk van, feleselhetünk a költők műveiben is megőrzött Echóval. De a néhai barátlakásokat és a Belső-tavat is érdemes útba ejteni.

 

3. Badacsony – A Tapolcai medence legmagasabb tanúhegye

Badacsony - Szállás Itthon

A Balaton két öble között magasodó tanúhegy a Tapolcai medence legmagasabb tanúhegye. Legszebb részei egy kellemes túra során bejárhatók, ehhez érdemes a Kisfaludy-háztól indulni.
Ne hagyjátok ki a Hertelendy-kilátót, a Kisfaludy-kilátót, és a Bujdosók lépcsőjét se! Lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk szinte végig a túra során.

 

4. Szigliget – A Balaton vára

Szigliget - Szállás Itthon

A Balaton északi partján található szigligeti vár 150 éven át ellenállt a törököknek, majd a Habsburg-gyűlölet robbantotta fel a falait. Mára újjáépült és nem csak az elénk táruló panoráma miatt érdemes ide ellátogatni: nyári programok, korhű látnivalók várják a látogatókat. A 750 éves múltra visszatekintő impozáns építmény méltán kapta a Balaton vára elnevezést, és nem csoda, hogy ma hazánk egyik leglátogatottabb vára.

 

5. Tapolca – Tavasbarlang

Tapolca, tavas barlang - Szállás Itthon

1903-ban tárták fel a Tapolcai-tavasbarlangot, nem sokkal ezután az is világossá vált, hogy egy komplett barlangrendszer húzódik Tapolca alatt. Magyarország első olyan barlangrendszere, ami villanyvilágítást kapott, és turisztikai céllal is látogatható. Ma már egy jól kialakított látogatóközpont várja az ideérkezőket. Külön izgalmat jelent, hogy a tavasbarlang nagy része csónakkal járható be. Kihagyhatatlan látványosság és élmény egyben.

 

6. Zalaszántó – Béke Sztúpa

Zalaszántó, Béke Sztúpa - Szállás Itthon

Egy dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben úgy döntött, hogy egy rendszerváltó országban fog Buddha-szentélyt építeni. A békét, boldogságot, megvilágosodást sugárzó szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel. Bár az Európában az egyik legnagyobb ilyen létesítménynek számító Sztúpa belseje nem járható be, mégis érdemes meglátogatni ezt a látványosságot, ha más nem, a belőle áradó harmónia miatt.

 

7. Keszthely – Festetics Kastély

Keszthely, Festetics kastély - Szállás Itthon

A ma múzeumként és rendezvényhelyszínként működő keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik leglátogatottabb kastélya. A horvátországi származású grófi, majd hercegi Festetics család a 17. századtól élt Magyarországon. Keszthelyi uradalmuk egyemeletes, 34 helyiséges barokk ékkövét 1745-ben kezdték el építeni. A főúri életformát bemutató kiállításon túl a kastély egyik legnagyobb különlegessége hazánk egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, ami több mint 80 000 kötetet foglal magába.

 

8. Hévíz – A tőzegmedrű gyógyvíz

Hévíz, Szállás Itthon

A Keszthelyi járásban található Hévíz egész évben mágnesként vonzza magához a fürdőzőket. Természetes tőzegmedrű meleg gyógyvizének köszönhetően Európában egyedülálló természeti kincsnek számít. Gyógyhatása a rómaiak körében is ismert volt. Már egy 1328-ból származó oklevélben is találhatunk róla említést.

 

9. Szent György-hegy – A Balaton felvidék jellegzetes tanúhegye

Szent György-hegy, Szállás Itthon

A bor, a túra és a panorámák szerelmesei is kiváló terepet találhatnak maguknak, ha úti célul a 415 méter magas Szent György-hegyet választják. Az itt felfedezhető legszebb helyeket a 6 km hosszan elterülő Koporsóhegyi túra vonala fűzi össze, ami érinti a bazaltorgonákat is.

 

10. Balatonboglár – Gömbkilátó

Balatonboglár, gömbkilátó - Szállás Itthon

A balatonboglári Gömbkilátó leginkább csillagvizsgálóra vagy űrközpontra emlékeztető, meglehetősen futurisztikus jellegű építmény. Egyszerre érdekes látványosság önmagában, de természetesen az innen elénk táruló panoráma sem utolsó.