• Szállás itthon? Csípje meg a legjobbat a legolcsóbban!
  • Apartman, hotel, vendégház, panzió, üdülőház, fogadó, motel, villa, faház, diákszálló

Bakancslista tippek belföldi utazóknak: Kerékpárral a Balaton körül

Bakancslista tippek belföldi utazóknak: Kerékpárral a Balaton körül

Bizony a Balaton sok honfitársunk szívét megdobogtatja, így nem csoda, hogy a magyar tenger körbebiciklizése gyakran ott van a belföldi utazók bakancslistáján. Cikkünkben ehhez adunk t praktikus tippet.

 

1. Felkészülés a Balaton körbetekerésére

A balatoni kerékpárút hossza nagyjából 200 km (a valós táv függ attól, hogy éppen milyen felújítási munkákba futunk bele, s így persze mekkora kerülőket kell megtenni, meg persze attól is, hogy mi magunk, milyen vargabetűket írunk le). Ez a táv már túl van azon, ami előkészületek nélkül megugorható, ráadásul az ember egyébként is hajlamos meglepődni azon, hogy az egyébként autóból érzékelhetetlen dombocskák kerékpárral bizony kemény hegyeknek tűnhetnek. Érdemes a tervezett túra előtt már 1-2 hónappal legalább hetente biciklizni, s persze egyre inkább növelni a távot. Ha eljutottunk odaáig, hogy 1 nap alatt kényelmesen elosztva megtettünk már 60-80 kilométert, akkor nagy gond a túrán sem lehet. Megfelelő kondícióval egyébként az 1 nap alatt történő körbebiciklizés sem lehetetlen feladat, 15 km/h-s átlagot tartva ez nagyjából 13,5 óra, míg 20 km/h mellett kb. 10 órányi tekerést jelent.

 

2. Milyen kerékpárral? Mikor? Milyen pihenőkkel?

A túrának nekivágni leginkább azzal a bringával érdemes, amivel korábban felkészültünk, így nem lesz ismeretlen (vagy annak egy közel azonos paraméterekkel rendelkező másával). A Balaton körbetekerése általában nyári program, így érdemes minél korábban nekivágni, s persze nagy hősékben akár 10-15 kilométerenként megállni. Semmiképpen ne feledkezzünk meg a folyadék pótlásáról (no persze nem sörre gondolok, az maradjon inkább az esti pihenőre). Ha úgy érezzük, „itt a vég”, inkább pihenjünk egy nagyobbat, vagy folytassuk a következő napon.

 

3. Ezeket vigye magával a Balaton körbe biciklizésére

Hiába az időjárás előrejelzések gondos tanulmányozása, a balatoni vitorlások tudják, hogy gyakran a semmiből komoly viharok alakulhatnak ki, erre érdemes készülni pl. esőkabáttal – bár sokak szerint ez azért felesleges, mert az ilyen nyári záporok úgy is hamar elállnak. A kerékpárhoz viszont vigyünk mindenképpen pumpát, akár plusz belsőt is, bár ilyen szempontból a kerékpárút egyre ellátottabb – nagyon sok szerviz található az út mentén, s persze sok a segítőkész bringás és akár autós is. A ruházat legyen mindenképpen kényelmes, no és olyan, amit azért alapvetően nem nagyon sajnálunk. Ha egyedül vágunk neki az útnak, az sem árt, ha valaki tudja rólunk, hogy éppen merre járunk, ezért érdemes megosztani a pozíciónkat a Google Mapsen. Így ha ne adj isten valami történik velünk, tudni fogják, hogy éppen hol vagyunk, hol keressenek.

 

4. Balatoni kerékpárút térkép

Nem árt az sem, ha tudjuk merre is kell menni. A Balatonnál is előfordulnak lezárások, útfelújítások, így a legjobb, ha interaktív balatoni kerékpártérkép segíti az eligazodást, olyan, mint ami alább látható.  A jelölésekről röviden: a narancssárga jelenti a kijelölt kerékpár sávot, a kék szintén kijelölt kerékpárútvonalat takar, de utakon, utcákon, végül a piros az autóforgalomtól mentes, önálló kerékpárút, vagy gyalog- kerékpárút. A térképért ezer hála és köszönet a Mozgásvilág.hu-nak.

Ha valaki szeretne egy itinert is hozzá, igazán remek távolságmutató táblázat található itt, a túra Balatonalmádiból indul, de persze máshonnan is lehet kezdeni :-)

 

5. Alkalmas szállás a Balaton körül

Érdemes a tervezés során egy konkrét, napokra lebontott útvonaltervet készíteni, s ennek megfelelően a szállást előre lefoglalni. Ez különösen nyári túra esetén fontos, mert bizonyos időszakokban a Balaton telítettsége könnyel 100 százalék közeli lehet.